Fredag, 18 Oktober 2019

Fokus på Danmark i udvikling/afvikling samt på danske naturlandskaber

Søndag, 04 September 2011 02:00

Mandag: Første dag kørte vi gennem en masse frugtbart morænelandskab med en masse sten sporadisk aflejret, morænelandskab som er landskab skabt under isen i sidste istid, Weichsel istiden, og gennem et par tunneldale ved Åbenrå, Haderslev, Kolding m.m. På Fyn kørte vi til Helgenæs, hvor vi tydeligt kunne se en ås samt kom til et landskab af hævet havbund dannet under stenalder havet. Hvordan mon man kan konstatere, at det engang var havbund?

Vi fik også rig lejlighed til at snakke om byer, da vi kørte gennem en masse bøhland. Hvad var det nu, der kvalificerede en by til at være en by?

Vi spiste mad ved de to broer, som knytter Danmark sammen og er super vigtige for handelen og udviklingen – ikke mindst i trekantområdet, som vi fik sat på plads.

 

I Mullerup Skov fik vi lejlighed til at arbejde med kort og GPS, da vi ledte efter en skjult skat.

 

Tirsdag: Vi besøger Stevns Klint og Fort. Her kan vi få snakket om emner som: Hvorfor har vi et fladt kort på en rund jord og hvordan kan vi faktisk finde rundt på denne runde jord og på en enkel måde oplyse præcist om vores position?

Vi betragter derefter klinten fra oven og går tur i området og finder en geocache, en skat, gemt helt ude på kanten, en skat som vi jagter med GPS ført an af en meget interesseret Stevie, som har analyseret GPS ’sens muligheder under køreturen. Det bliver dog Miquel, der har succes med at kravle ind under buskene og stolt fremdrage den lille ubetydelige skat. Vi skriver i log bogen og bytter ting og gemmer skatten til de næste.

Herfra går turen tilbage til en underjordisk bunker ved Stevns Fortet, som vi er så heldige lige at nå i rette tid til at kunne komme på en rundvisning på 1,5 time, en rundvisning i en bunker, som fra år 1953 til år 2000 dvs. under den kolde krig, fungerede som missilskjold til forsvar af det danske luftrum og indre danske farvande. Bunkeranlægget er simpelthen sprunget ud 20 meter nede i klinten og tjente som hjem og arbejdsplads for militæret, de første år uden udluftning og sanitet, forhold, som vi kunne se var helt usædvanlige.

Drengene var meget interesserede i det hele, ikke mindst Miquel, der var nemlig store maskiner. Men de andre to var også bare så gode, Abdul blev dog lidt utilpas af den dårlige luft.

Vi fik en masse fortalt af en ung historiker, som var god til vores drenge og var en god fortæller. Han fortalte specielt for vore elever, hvad den kolde krig var.

Så går turen til svømmehal i Køge, hvor vi har et par gode timer og får handlet til aftensmaden, boller i karry, som tilberedes og indtages ved Kastrup Lufthavn, endnu flere store maskiner, fly, og udsigt til den tredje bro.

 

Onsdag: Dagen starter med en rundtur i Malmø, hvor vi kan konstatere, at der bygges på livet løs. Hvorfor denne store byggeaktivitet i Malmø og ikke i Danmark, byggeri som for en del udføres af danske firmaer? Dette får vi en snak om ud fra det vi har lært om infrastruktur og udvikling/afvikling.

Så går vi en tur i byen og kikker på priserne. Lige umiddelbart kan vi ikke konstatere, at varerne er billigere, men den svenske krones kurs foranlediger os til at regne på besparelsen på omkring 15 %, en ok øvelse. Frokosten indtages helt ude ved vandet på en p-plads i et område, som helt klart er et velhaverkvarter. Nogen tjener altså gode lønninger her i byen.

Over broen og tilbage til Danmark, hvor turen går til Strøget, Den Lille Havfrue, et ønske fra drengene som gerne imødekommes, og op langs den sjællandske østkyst, et af Københavns velhaverkvarterer. Nogen tjener altså også her gode penge. Hvad mon de laver?

Vi fortsætter til Helsingør, en by med atmosfære, hvor vores mål er at se Kronborg slot. Abdul er igen lidt dårlig efter køreturen, men kan overtales til at gå med op til slottet. Det kommer han ikketil at fortryde, det viser sig nemlig heldigvis at være så interessant, at han får det bedre. Han kommer i perle humør og er en dejlig humørspreder, som ikke er i tvivl om, hvorfor netop Danmarks nationalfugl holder til her ved et af de danske kongeslotte. Klart, hvor skulle de ellers være?J Begge drenge har en dejlig tur, vi kan desværre ikke komme på rundvisning, da klokken er 18, men vi kan betragte mange spændende ting udefra og få opridset stedets historie og fortsatte betydning. Abdul er aktiv med kameraet, der finder mange interessante objekter at indfange og fastholde.

Turen vurderes at have været så vellykket fra de to drenges side, at det udløser en tur på kinesisk restaurant, hvor drengene endnu engang viser sig fra deres allerbedste side. De kan bestille bord, bestille menu til os alle, pænt og høfligt bede om sugerør m.m. Vi har en helt fantastisk aften, hvor vi sidder længe og snakker og drengene åbner sig mere og mere og vi får en virkelig fantastisk dialog.  Dejlig social træning, som drengene bestod med bravour. Af sted til sidste overnatnings-plads ved Antvorskov, så er turen hjem i morgen kortere.

 

Torsdag: Hjemme er motoren næppe standset før drengene er i gang med oprydning og rengøringen sammen med os og tak for turen, det skorter det ikke på.

 

Se flere billeder fra turen her....

 

Elitesmiley

Se vores tilsynsbesøg ved at klikke på billedet.

Arbejdstilsynet

Se vores seneste besøg af arbejdstilsynet

Støt børns vilkår

Støt Børns Vilkår